dimarts, 23 de desembre del 2008

Filomena Martínez, víctima ambiental per l'amiant (1985†)

Filomena Martínez Ginel, segona víctima ambiental per l’amiant (1985 †)

Andreu Gené, de Ripollet, va morir l’any 1978 en terres australianes, a causa d’un mesotelioma pleural, val a dir, un càncer irreversible de pulmó originat per la inhalació de fibres d’amiant. Ha estat la primera víctima ambiental de Cerdanyola-Ripollet originada per l’amiant. El seu cas l’hem conegut abastament els darrers anys. No parlaré més d’ell ara.

En aquests tètrics rànquings de víctimes letals a causa d’una pols maligne, vull parlar-vos de la Filomena Martínez Ginel (19226-85), cas gens conegut, i que s’ha convertit en la segona víctima ambiental de Cerdanyola a causa de l’amiant.

La Filomena va néixer l’any 1926 a Montcada i Reixac, però des d’aquell any i fins la seva mort va viure al carrer Sant Miquel de Cerdanyola, a 80 metres de la fàbrica Uralita.

Fins l’agost 84, mai abans s’havia trobat malalta. Va tenir un dolor pleurític molt fort i va anar a l’hospital de Bellvitge on primer van dir que tenia pleuritis vírica i pleuropneumònia atípica. Li van calmar el dolor i va tornar a casa. Nous ingressos es van succeir el febrer, maig, setembre i desembre de l’any següent, fins que irreversiblement, 16 mesos abans de morir, li van diagnosticar un càncer pulmonar, anomenat mesotelioma pleural. A l’autòpsia, a més del càncer, van localitzar plaques pleurals i asbestosi. En definitiva, havia arreplegat quasi tot.

La causa de la malaltia va ser l’exposició domèstica i ambiental a l’acció de l’amiant en pols que hi havia a l’ambient. Probablement, també a la roba de treball del pare, obrer d’Uralita, quan la duia a casa per ser rentada. Els metges que van fer-li l’autòpsia ho van veure ben clar.

A l’Andreu i la Filomena van seguir molts més casos. El Dr. Tarrès n’ha estudiat més de cinc-cents, dels quals una tercera part són no ocupacionals. I l’Associació d’Afectats ha presentat una demanda judicial per 48 víctimes ambientals, set de les quals ja han mort.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada