per Miquel Sánchez
(El llibre "Camins. Excursions pel Collserola" ha estat editat per l'Ajuntament de Cerdanyola i la Diputació de Barcelona, i publicat per Publicacions de l'Abadia de Montserrat l'any 1998)
Í N D E X
INTRODUCCIÓ
EL MEDI NATURAL
El Collserola
El relleu
El clima
La vegetació
La Serra de Galliners
El pla vallesà
Les aigües: Riu Major, Riu Sec, el Tapioles, les fonts
Els estats del bosc: El bosc sec, el bosc plujós, el bosc humit, el bosc boirós, el bosc ventós, el bosc dels crepuscles, el bosc fosc.
LES AGRESSIONS AL MEDI
Les agressions dels planificadors
Les agressions urbanístiques
Les agressions al patrimoni històric i arqueològic
Els incendis
Els abocadors clandestins
La contaminació de les aigües
La destrucció de la vegetació i la fauna
Les malalties vegetals
L'erosió dels camins
Els caçadors
Els visitants "de diumenge"
ELS FRUITS BOSCANS
Els pinyons
Les aglans
Les cireres d'arboç
Les móres
Les maduixes
Els espàrrecs
Els bolets
LES EXCURSIONS
-Exc. núm. 1: Excursió urbana per la natura de Cerdanyola
-Exc. núm. 2: Excursió a la vall de Canaletes
-Exc. núm. 3: Excursió als boscos de les Feixes (I): Serres de Na Joana i d'en Llagat
-Exc. núm. 4: Excursió als boscos de les Feixes (II): Sant Iscle, Can
Lloses, Can Ferrer i Can Rius.
-Exc. núm. 5: Excursió als boscos de les Feixes (III): La vall de Sant Iscle, les serres de la Ventosa i d'en Ferrer
-Exc. núm. 6: Excursió al Forat del Vent
-Exc. núm. 7: Excursió als boscos de les Feixes (IV): Circuit de Can Ferrer
-Exc. núm. 8: Excursió al torrent d'en Fotja (I)
-Exc. núm. 9: Excursió al torrent d'en Fotja (II)
-Exc. núm. 10: Excursió al torrent de Can Codina
-Exc. núm.11: Excursió a la font dels Degotalls (I)
-Exc. núm. 12: Excursió a la font dels Degotalls (II)
-Exc. núm. 13: Excursió a la font dels Degotalls (III)
-Exc. núm. 14: Excursió a la font dels Degotalls (IV)
-Exc. núm. 15: Excursió als boscos de Valldaura, Fotja i Can Catà.
-Exc. núm. 16: Excursió als boscos de Valldaura (I): Can Cerdà, Can
Güell, serra d'en Fotja i Valldaura.
-Exc. núm. 17: Excursió als boscos de Valldaura (II): Flor de Maig, Can
Cerdà, Can Güell, Sot de l'Infern i Valldaura.
-Exc. núm. 18: Excursió als boscos de Valldaura (III): Les set fonts
-Exc. núm. 19: Excursió als boscos de Valldaura (IV): Pla del Cigró i Sot de l'Infern
-Exc. núm 20: Excursió als boscos de Valldaura (V): Pla del Cigró i Sotalada de Valldaura
-Exc. núm. 21: Excursió als boscos de la Rovira, Codonyers i Can Coll (I)
-Exc. núm. 22: Excursió als boscos de la Rovira, Codonyers i Can Coll (II)
-Exc. núm. 23: Excursió als turons de Ca n'Oliver, Xercavins i Can Castelló
-Exc. núm. 24: Excursió per la carretera d'Horta.
-Exc. núm. 25: Excursió a Can Borrell
-Exc. núm. 26: Excursió a Sant Medir, per Valldaura
-Exc. núm. 27: Excursió a Sant Medir, per la vall de Gausac
-Exc. núm. 28: Excursió pel rodal santcugatí: Can Borrell i la Torre Negra
-Exc. núm. 29: Excursió als Agudells i la Budellera
-Exc. núm. 30: Excursió al Castell i les masies Fatjó dels Xiprers i Fatjó dels Aurons
-Exc. núm. 31: Excursió a la Serra Galliners
-Exc. núm. 32: Excursió a Sant Pau de Riusec
-Exc. núm. 33: Excursió als boscos de Canaletes i la Serra na Joana
RECULL DE TOPÒNIMS LOCALS
BIBLIOGRAFIA
RESUM DEL LLIBRE
Aquest llibre aplega 32 excursions diferents per la Serra de Collserola i altres indrets de la rodalia.
Cerdanyola sobretot i també Montcada, Sant Genis dels Agudells (Horta) i Sant Cugat són els principals termes per on discorren els itineraris descrits.
Cada excursió comprèn uns itineraris gràfics acompanyats d’una àmplia descripció del recorregut, especialment quant a vegetació, fonts boscanes, paisatge rural, toponímia i assentaments històrics, ja siguin arqueològics, masies o ermites.
A més dels components formals, cal destacar també el caràcter lúdic de cada excursió, amb la descoberta del territori i el seu gaudi com a espai natural. En definitiva, el llibre és una eina a l’abast d’excursionistes i interessats per un espai natural tan important, per la proximitat a Barcelona i als pobles del rodal vallesà, com la serra de Collserola.
La data inicial de les excursions correspon als anys 1976-92, val a dir, un ampli període de setze anys, passejant i resseguint els camins de la serra. Més tard, entre els anys 1985-94, les excursions van ser resseguides de nou i actualitzades, quan a possibles canvis.
Les excursions es distribueixen de la forma següent: una d’urbana pels carrers de Cerdanyola, nou pel terme de l’antiga parròquia de Sant Iscle de les Feixes, onze per Valldaura, tres per Codonyers, quatre per Can Borrell i Sant Medir, una per la carretera d’Horta, una altra per la Budellera, dues per Galliners i una per Sant Pau de Riusec.
Quant a la durada de cada itinerari, cal assenyalar que la gran majoria (27) tenen una durada de dues hores i mitja a quatre hores, a raó d’uns 10-12 minuts per quilòmetre. Les excepcions són tres de curtes (d’una a dues hores) i dues de llargues (4 i mitja, i 5 i quart).
Quant als boscos d’interès, hem d’esmentar uns quants. Els d’alzines sureres de Can Coll i Can Lloses. Els de pins insignes de Can Catà i Sant Adjutori. Els dels roures, a Valldaura i la Font Groga. I exemplars aïllats com el Pi d’en Xandri a la Torre Negra, el Pi Gros de Codonyers i alguns roures americans a la Font Nova i de freixes pel torrent de Codonyers.
Hi ha excursions que apleguen entre quatre i set fonts, com les núm. 5, 6, 8, 17 i 18.
També es recullen ermites com les de Verge de Feixes a Canaletes, Sant Iscle de les Feixes, Sant Adjutori i Sant Pau de Riusec. També hi ha dues capelles de masia, com les de Can Cerdà i Can Fatjó dels Xiprers. Una quarantena de masies són recollides entre les diferents excursions.
Hi ha alguns llocs inaccessibles com el torrent de Can Catà, al seu pas per la font Vella i per la font de la Tórtora; el torrent de Valldaura, entre Can Cerdà i el Pla del Cigró; i el Sot de l’Infern, sota Valldaura.
INTRODUCCIÓ
Aquest és un llibre d'excursions. D'excursions pel Collserola i, més que res, pel Collserola cerdanyolenc, encara que també n'hi ha alguna que s'endinsa pel Collserola montcadenc, santcugatenc i barceloní. A més, s'inclou alguna altra excursió per la Serra de Galliners i el lloc de Sant Pau de Riusec.
Són una trentena d'excursions fetes a peu al llarg d'aquests darrers divuit anys, ja que les primeres es van iniciar l'any 1976. De les més antigues, n'he tornat a resseguir i a actualitzar els itineraris.
Malgrat ser excursions, el llibre aplega altres intencionalitats, a més de la pròpiament lúdica i d'esbarjo: fa una reivindicació de la natura, de la vegetació i del paisatge mediterrani; promou un reconeixement de la geografia local, des dels camins fins als turons, i de les torrenteres a les fonts; aporta el llegat històric, el qual va des dels assentaments prehistòrics fins als antics i medievals; manté i recupera una part important de noms de lloc que, amb la desaparició de l'agricultura i les noves formes de vida, corren el perill de perdre's.
Tal com he dit anteriorment, en tot moment s'ha cercat un objectiu lúdic i de gaudiment de la natura, possibilitat per l'existència d'un munt de paratges boscans, dins del Collserola, plens de bellesa i tranquil·litat. Són excursions que cal fer a peu, oblidant-nos per unes hores dels vehicles motoritzats i entrant en contacte amb la natura de la forma més senzilla i simple possible.
Per omplir de vida aquests objectius, s'han incorporat als itineraris les fonts boscanes, la vegetació, les masies i altres indrets d'importància arqueològica o arquitectònica. L'esbarjo va així acompanyat d'un component d'identitat geogràfica o històrica que ajuda a compenetrar-se millor amb la necessitat que tots tenim de preservar la natura i gaudir d'ella, aprenent el que ha estat fins ara i el que volem que sigui. El reconeixement de la geografia de la serra és una tasca complementària. Cal trepitjar i identificar els camins i corriols, els turons i les torrenteres, les sureres i els roures, etc.
En aquest sentit, he incorporat la toponímia, històricament verificada, del territori que abasta el llibre i, malgrat que hi ha un bon nombre d'accidents geogràfics sense nom propi, especialment turons i torrenteres, he pogut utilitzar més de dos-cents topònims cerdanyolencs i de la rodalia per a documentar i ubicar encara millor els diferents itineraris. Alguns d'aquests topònims són mil·lenaris i ens han arribat vius tant per la tradició popular com pel llegat històric, des dels cartularis fins als manuscrits.
Voldria que aquestes excursions fossin útils a tants de nosaltres que vivim enquibits a les ciutats de formigó, ciutats de blocs d'estatges i de zones industrials. Són uns itineraris de la natura pensats també com a eina formativa, perquè tant els infants com els adults coneguin un xic millor el que és Cerdanyola, el seu terme i la seva història. Una Cerdanyola que fins els anys seixanta era bàsicament agrícola i rural i on la principal explotació econòmica era el conreu de la vinya. Una Cerdanyola que cavalca entre el pla i la serra, meitat saltus i meitat ager. Una Cerdanyola que, en certa manera, encara és viva i que, mercès al Collserola, gaudeix d'una reserva d'espai natural, de flora i de fauna, de boscos, torrenteres i fonts, de llegat històric, etc., que a tots nosaltres ens cal protegir i gaudir.
I per tal que sigui possible gaudir lúdicament del Collserola sense fer-lo malbé i a tall de conscienciació d'un problema latent i viu, també he volgut incloure una introducció al medi natural i a les agressions que s'hi cometen. La serra pot estar en perill si no la protegim. Cal que tots els que estimem el Collserola treballem per preservar-lo i protegir-lo d'aquestes agressions.
Per acabar, vull fer arribar el meu agraïment a tots vosaltres, potencials practicants d'aquestes excursions, i a tots aquells que m'han deslliurat d'obligacions o que m'han acompanyat al llarg d'aquests setze anys en les meves itineràncies pels boscos del Collserola. A tots ells, Rosa Maria, Meritxell, Núria, Maria, Lluís Albert, Joan, Josep, i en especial a Joan Cabot, amb qui he cercat fonts inaccessibles, amb qui sovint he restat presoner de les bardisses, però també amb qui, moltes vegades, he gaudit de l'alegria de descobrir un camí o una font; a tots, doncs, moltes gràcies.
Cerdanyola, Maig 1994
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada